Mirovinski fondovi sudjelovat će u dokapitalizaciji Leda

Bez autora
Nov 06 2012

Mirovinski fondovi sudjelovat će u dokapitalizaciji Leda. Time je sasvim očito da će kompanija bez većih problema prikupiti dodatnih 36 milijuna kuna kapitala. Mirovinci su već i danas u vlasničkoj strukturi Leda. Najveći udjel ima PBZ Croatia osiguranje koji drži 2,67 posto dionica Leda i drugi je najveći vlasnik kompanije. Kapital tvrtke sada iznosi 83,6 milijuna kuna, a planira se povećanje za najviše 36,6 milijuna kuna. Izdanje novih dionica smatrat će se uspješno ako se u utvrđenom roku upiše i uplati 60 posto ukupnog iznosa izdanja. Nove dionice izdaju se za veći iznos od dijela temeljnog kapitala koji na njih otpada. Utvrđena cijena novih dionica u iznosu od najmanje 8000 kuna. Nove dionice neće se izdati ispod navedenog iznosa. Novac će biti iskorišten za potpuno preuzimanje srpskog Frikoma i tvrtke Ledo Podgorica, koji su sada formalno u vlasništvu koncerna Agrokor.

Mirovinski fondovi sudjelovat će u dokapitalizaciji LedaMirovinski fondovi sudjelovat će u dokapitalizaciji Leda, doznaje SEEbiz iz izvora bliskim domaćim mirovincima.

Time je sasvim očito da će kompanija bez većih problema prikupiti dodatnih 36 milijuna kuna kapitala. Mirovinci su već i danas u vlasničkoj strukturi Leda. Najveći udjel ima PBZ Croatia osiguranje koji drži 2,67 posto dionica Leda i drugi je najveći vlasnik kompanije.

Kapital tvrtke sada iznosi 83,6 milijuna kuna, a planira se povećanje za najviše 36,6 milijuna kuna. Izdanje novih dionica smatrat će se uspješno ako se u utvrđenom roku upiše i uplati 60 posto ukupnog iznosa izdanja. Nove dionice izdaju se za veći iznos od dijela temeljnog kapitala koji na njih otpada. Utvrđena cijena novih dionica u iznosu od najmanje 8000 kuna. Nove dionice neće se izdati ispod navedenog iznosa.

Novac će biti iskorišten za potpuno preuzimanje srpskog Frikoma i tvrtke Ledo Podgorica, koji su sada formalno u vlasništvu koncerna Agrokor.

Ledo će očito svoju sudbinu tako izdvojiti iz čvrstog zagrljaja Agrokora i krenut će u okrupnjavanje u svom sektoru u regiji. Jasno je kako je ovaj potez na neki način iznuđen i zbog priče o novom pokušaju preuzimanja Mercatora uz što se u prošlosti po sistemu spojenih posuda vezala priča za prodaju Leda. U novim okolnostima te će dvije priče biti razdvojene što u prijevodu znači da će Agrokoru na neki način biti lakše preuzeti Mercator, barem u financijskom smislu. Političke prepreke u Sloveniji ostaju, no Todorić je izgleda ovaj puta krenuo zaobilaznim putem. SEEbiz je prošloga tjedna izvijestio kako hrvatski mirovinci već drže više od 10 posto dionica najvećeg slovenskog trgovca, a pretpostavlja se da ih kupuju za račun Agrokora. 

Ledo je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 118,4 milijuna kuna neto dobiti, što je 6,2 posto viša dobit nego u istom razdoblju lani. Dobit prije oporezivanja iznosi 130,1 milijun kuna i povećana je 4,5 posto, a u pojašnjenju poslovnih rezultata se navodi da je taj rast rezultat provedenih racionalizacija u poslovanju.

Ukupni prihodi Leda ostvareni su u iznosu od 996,9 milijuna kuna i smanjeni su za 0,64 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1,4 posto, na 866,8 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik